Статии и полезна информация

 

 

Телефони
(02) 439 0550
(02) 889 0055
(02) 889 0056

Факс
(02) 439 0659

Email

office@rittal.bg

Офис Варна
Александър Георгиев
0888 204 054
georgiev.a@rittal.bg


Информация за системи за IT новини, участие в изложения за електроника и климатизация

Новият TS IT комуникационен шкаф от Ритал

Шкафове серия SE8 от Rittal - нов солист с изобилие от таланти

Нов мощен инструмент за активна вентилация

Когато стане горещо…

Ri4Power – модулно решение за включващи / изключващи устройства за ниско напрежение

Ритал Flat PLS: новата шинна система

Ритал - системата

Проектиране и конфигуриране на електроразпределителни табла с Rittal Power Engineering

Дейта център - охлаждане и климатична техника

Нова система за климатизация на IT центрове

Иновационно електро разпределение за сървърни и мрежови шкафове

"Зелен" дейта център на CeBIT 2009

Глътка свеж въздух при конфигуриране на компактни шкафове

Изграждане на телекомуникационна мрежа

 

Новият TS IT комуникационен шкаф от Ритал

Новият рак впечатлява с ефикасност и изчистен дизайн.

На CeBIT 2012, Rittal представи новата система комуникационни шкафове известна като "TS IT". Именно тя се предвижда да наложи бъдещите световни стандарти за мрежово сървърно оборудване. Най – вече като една интелигентна модулна система за надграждане на комуникационни шкафове и аксесоари, чрез максимално опростена за монтаж технология на принципа Plug & Play. По този начин се гарантира много по-голяма ефективност, съчетана с по-ниски разходи.
С новата серия ракове, Rittal покрива всички изисквания за една модулна и гъвкава концепция от комуникационни шкафове. С внедряването на "TS IT" серията, планирането, монтажа и оперативната дейност в ИТ сферата става много по лесно, отколкото с предходни серии шкафове.
Доскоро, когато потребителите избираха нов рак за инсталиране на сървърно или мрежово оборудване, планирането отнемаше доста време поради по - големия брой аксесоари и повечето възможни комбинации с тях. Сложното асемблиране в последствие отнемаше време и се осъществява едва след като всички компоненти се доставят. Сега вече с новата "TS IT" модулна система, компаниите могат да направят съществени икономии по отношение на монтажа и експлоатацията.

Монтаж на аксесоари без инструменти!

Стандартно окомплектования комуникационен шкаф включва подвижни 482.6 mm (19 ") профили, които се фиксират на необходимата дълбочина само с помощта на клипсове за бързо освобождаване. Освен това фабрично монтираните на 19 инча профили позволяват свободно избиране на различни инсталационни широчини 21, 23 и дори 24 инча при 800 мм. широчина на шкафа, без необходимостта за каквито и да е инструменти. Възможно е и да се добави RFID бар за дистанционно наблюдаване на инсталираното оборудване като например сървъри и комутатори по всяко 1U в рака.
Чрез подобни закопчалки за бързо освобождаване се монтират / демонтират страничните панели, които са разделени хоризонтално на горна и долна част за улеснение. Шкафа е с оптимизирана покривна плоча с два кабелни входа закрити с четки от ляво и дясно по дълбочина като по този начин покрива всички възможни варианти за структурно окабеляване.

Максимална достъпност!

Новата серия се предлага стандартно както с предна прозрачна и задна метална врата в комуникационен тип шкафове, така и с метални перфорирани врати в сървърните ракове. Предната перфорирана врата е с перфорация от 85% спрямо цялата и площ, което гарантира по добро охлаждане в помещения тип „студен коридор”. Задната перфорирана врата от своя страна е вертикално разделена на ляво и дясно крило, с което се спестява място при изграждане на сървърното помещение. Всички типове врати са оборудвани с панти на 180 градуса и позволяват максимална достъпност до оборудването.

Индивидуална основа!

Като алтернатива на конвенционалните основи от листова стомана, при "TS IT" е на разположение също и новата Flex-Block основа от усилена пластмаса. Тя може лесно да се сглобява без инструменти и позволява монтаж на различни аксесоари като например шина за закрепване на кабелите и др. С общ полезен товар от 1500 кг на 19-инчовите нива, новият "TS IT" шкаф отговаря на най-високите изисквания за стабилност.Благодарение на интелигентния модулен дизайн, новият рак пести време и пари и същевременно предлага оптимална функционалност при инсталиране и поддръжка на оборудването.

[Нагоре]

Шкафове серия SE 8 от Rittal - нов солист с изобилие от таланти

Серията SE 8 предлага различни предимства при необходимост от използване на самостоятелни решения, или ако не се изисква страничен достъп. При предишната серия ES 5000, разнообразието на използваните аксесоари отстъпваше на модулната серия TS 8 и това усложняваше работата на проектантите, но сега вече с навлизането на SE 8 този недостатък се елиминира. Новата серия притежава пълна съвместимост със системните аксесоари на модулните шкафове TS 8, което освен удобство, осигурява ясно предимство по отношение на разходите в едно решение.

Свободно стоящите шкафове се използват в много области на промишлеността и в строителството. Типични области на приложение са от компактни машини и оборудване, до системи за електроразпределение и автоматизация, които могат да бъдат разположени в един шкаф.

За разлика от модулните шкафове с рамки и свалящи се странични панели, то при конструкцията на SE 8 страничните панели и покрива се изработват от едно цяло парче ламарина. Задния панел на шкафа се монтира с винтове за по - лесен достъп. Различни решения, осигуряващи вход за кабелите от долу, могат да бъдат реализирани, чрез интегрираната подова рамка, базирана на TS 8 системата. Вратите и основата/цокъла на SE 8 също са идентични на серията TS 8.

Профилът на рамката на SE 8 също е взаимстван от TS 8 и благодарение на това, клиентите получават същите богати възможности за интериорен монтаж като възможност за инсталиране на носещи шини на външно и вътрешно монтажно ниво и многобройните аксесоари на доказалата се през годините в цял свят система TS 8. В миналото за различните типове шкафове бяха необходими различни аксесоари, което увеличаваше складовата наличност, то сега вече нямаме това излишно блокиране на средства.

Тъй като тялото и страниците на SE 8 шкафа се формират от едно цяло парче ламарина, разходите за производство могат да бъдат редуцирани. Освен това, потребителят не губи време за монтаж на отделни странични панели. SE 8 предлага големи потенциални спестявания, особено за шкафове с по-големи ширини. Например, един шкаф може да се използва вместо от два до три модулни такива. Шкафовете са оборудвани със специални контактни шайби, които прорязват повърхностното покритие на боята на тялото, на задния панел и на подовите плочи и така автоматично се изравняват потенциалите, което допълнително намалява разходите от труд.

Значителни ползи тази конструкция предлага и за проектантите, използващи CAD системи. Тъй като вътрешната инсталация на SE8 и TS8 е идентична и планирането може да стартира веднага. Трябва само да се вземе решение дали ще са необходими свободно стоящи или модулни шкафове.
Новите свободно стоящи шкафове се предлагат със следните размери, височина от 1600, 1800 и 2000 мм, дълбочина от 400, 500 и 600 мм и в ширина от 600 до 1800 мм.

Свалете статията в PDF

[Нагоре]

Нов мощен инструмент за активна вентилация

Новото поколение топ Терм вентилатори и филтри на Rittal са първите в света, които вкарват диагонално въздушния поток. Това гарантира много по-висока пропускателна способност на въздуха за подобряване на вентилацията в табла и шкафове.

Аксиалните вентилатори са незаменими, когато инсталирането оборудване изисква голям обем въздух в комбинация с плосък дизайн. От друга страна, ако на пътя на въздушния поток има препятствия, по-удачно е да се използват радиални вентилатори, които създават по-високо налягане. Сега с новата серия вентилатори Rittal предлага съчетание на техническите предимства на двете системи. С новия си топ терм вентилатори с филтър производителят е създал интелигентен синтез, съчетаващ най-доброто от вентилаторите с радиална и аксиална технология, отговарящи за всички посочени съвременни изисквания за охлаждане.

Новата технология се характеризира с това, че посоката на въздуха не е в аксиално направление на вентилатора, както беше до момента, а вместо това - диагонално. Това благоприятства равномерното разпределение на въздуха в шкафовете и предотвратява образуването на горещи точки.

В допълнение към атрактивния дизайн основните предимства са опростена конструкция, за която не трябват инструменти, лекота на поддръжка. При работа се създава по-високо налягане и стабилност, която гарантира постоянен поток на въздуха на голямо разстояние. Това от своя страна означава повишен оперативен живот на филтъра.

[Нагоре]

Когато стане горещо…

Съвременните тенденции за намаляване на габаритите в съчетание с увеличаване на мощта на сървърните и комуникационните системи предполагат концентриране на голям брой активни устройства в единица обем. Това неизбежно води до необходимостта от отвеждане на огромно количество топлина, за да се гарантира нормалната им и ефективна работа.

Решенията за охлаждане, познати като конвенционална климатизация през двоен под или по-съвременното й развитие – тип „студен коридор”, не са съвсем ефикасни при висока плътност на насищане на раковете и търсене на минимално за техния монтаж помещение.

Ритал предлага високоефективно решение за охлаждане на ниво шкаф или редица шкафове, като въздушният поток е „затворен” в тях. Това се осъществява чрез LCP (Liquid Cooling Package), и представлява отделен охлаждащ модул, добавен между шкафовете. LCP има модулна архитектура, позволяваща типове резервираност n+1 и 1+1 и подмяна на модули без прекъсване на работата му. LCP работи на принципа топлообмен вода/въздух и има възможност да „изведе” до 30 kW топлина от шкаф. Параметрите на средата в шкафа или редица от шкафове се следи със системата за мониторинг CMC(Computer Multi Control). Системата CMC управлява ефективните EC вентилатори в LCP, така се подава необходимата охлаждаща мощност в зависимост от моментното топлоотделяне на активното оборудване и спомага за намаляване на разхода на енергия. За да може да се разчита на цялостна система за охлаждане от един доставчик Ритал е разработил специална серия IT чилъри. При тях отново е помислено за резервираност на най-важните елементи. IT чилърите са с дублирани електронно управляеми помпи и компресори, работещи в паралел 50 / 50 %. При отпадане на един от дублираните елементи вторият поема работата и е възможно подмяна на дефектния модул по време на работа. Възможни са следните опции, free-cooling – охлаждащият флуид се охлажда от температурата на въздуха в околната среда, след което се връща обратно(хладилната част на IT чилъра не работи), автоматика позволява и частичен режим free-cooling при по-висока температура на въздуха в околната среда, emergency cooling – при тотално отпадане на IT чилъра или липса на захранване към него, системата автоматично преминава на охлаждане с вода от водопровод. При наличие на воден басейн с подходяща температура (сладка или солена вода), Ритал има технология за охлаждане без ползване на чилър. Възможно е добавяне на термопомпена инсталация, която дава възможност отделената топлина в дейта центъра да се ползва за отопление.

Системите за охлаждане са един от петте елемента на RimatriX5 цялостна система за Дейта Центрове от Ритал, шкафове, захранване, охлаждане, сигурност, наблюдение.

Всичко това позволява да се постигнат значителни икономии на енергия до 50 %, чрез интелигентно комбиниране на елементите от RimatriX5.

[Нагоре]

Ri4Power – модулно решение за включващи / изключващи устройства за ниско напрежение

Системата Ri4Power предлага една гъвкава композиция, доказала се в приложенията за моторен контрол, чрез възможността за индивидуално проектиране на всеки модул с цел – постигане на оптимално удобно и надеждно решение. Тя е АСТА типово тествана както като форма 1, така и в по-високите форми 2/4 и позволява разпределението на електро енергия за товари до 5500 А. Напълно сертифицирана в съответствие с IEC 60439 част 1, Ri4Power гарантира най-висока степен за безопасност за електро разпределение.

В основата на архитектурата стои осемкратно сгънатия TS 8 профил проектиран като модулна универсална платформа, приложима еднакво добре както за индустрията, така и за ИТ сферата. По този начин потребителите могат винаги да се базират на една единна платформа и на един богат набор от аксесоари. Така се получава търсената ефективност - висока степен на гъвкавост, бърза инсталация, висока надеждност и качество.


Частичните врати могат да бъдат от 150 милиметра до 2 000 мм. Отделенията притежават вътрешен интериор, позволяващ вътрешното пространство да е оптимално адаптирано към специфичните изисквания за функционалността на комутационната апаратура. Тази нова концепция за инсталацията, позволява да се инсталира оборудването само с няколко операции.
Ri4Power системата се отличава с лесно планиране, опростена работата, бърз монтаж и висока степен на модулност. По този начин предлага икономичен подход към ниско волтажното електро разпределение.

[Нагоре]

Ритал Flat PLS: новата шинна система

Тествана с апаратура за ниско волтово напрежение вече и до 5500 ампера.

С новата Flat PLS, Ритал разшири своята гама от Ri4Power изпитани системи за ниско напрежение, разработена да поддържа апаратура до 5500 ампера. Тази иновация освен, че има възможност да поддържа по – висок ампераж, впечатлява както, чрез своето високо ниво на гъвкавост и лесна инсталация, така и с нейната ефективна защита срещу случаен контакт, който да доведе до късо съединение.

В наши дни все повече нарастват електроразпределителните инсталации с номинална мощност между 3200 и 4000 А. За да отговори на нуждите на световните производители на апаратура за ниско волтово напрежение, от която се изискват все по-големи и по-мощни мощности на 15 декември 2008, Ритал разработва нова шинна система, Flat-PLS. След инсталация в Ri4Power система електроразпределителни шкафове за ниско напрежение с включващи / изключващи устройства, новата система е издържала напрежение до 5500 А.

До четири плоски медени шини на фаза могат да се монтират на един единствен държач. PLS системите могат да бъдат сглобени респективно от 1 до 4-полюсни. Ритал предлага два различни държача за шини, които се използват за медни шини със сечение 40x10 мм, 60x10 мм, 80x10 мм, и 100x10 мм. Това гарантира, че ще са напълно идентични за текущите оценени параметри. Фиксираната PLS системата показва висока гъвкавост и лекота на сглобяване, благодарение дизайна на четири части на държача, с помощта на които всички шини на дадена фаза могат да се отклонят на стъпка 90 °.

Също така, чрез помощта на ново въведеното отстояние между шините, инженерите проектанти могат да увеличат силата на много-пистовата система. На следващата стъпка от инсталирането на системата е механично подсилване на шините и стабилизиране на лентата, така че системата може да издържат на пренапрежение в размер на 110 KA за 1 секунда, или 244 KA в пиков момент.

С цел значително се повиши надеждността на включващи / изключващи устройства за ниско напрежение, Ритал предлага разнообразна гама от покриващи секции и елементи, по този начин се намалява активно възможността за произшествия и случайната поява на волтова дъга. Тези покриващи елементи позволяват да бъдат лесно и точно обхванати различни плоски PLS системи.

Интегрирането на новите плоски PLS системи в Rittal Ri4Power решения за ниско напрежение, значително разширява възможната гама модули от световни производители на включващи / изключващи устройства. В електроразпределителните табла, част от Ri4Power, PLS системата се интегрира, както като форма 1, така и в по-високите форми 2/4 като типово изпитани устройства за ниско напрежение включващи / изключващи до 5500 А.

[Нагоре]

Ритал - системата

Световният производител Ритал, признат с опита си в производството на индустриални табла и шкафове, телекомуникационни ракове, климатизатори и аксесоари, съветва клиентите си да се възползват от преимуществата, които дава една цялостна система от един производител. Нашата цел е да осигурим всичко необходимо от началото на планирането до един завършен проект, както в индустриалната, така и в комуникационната сфера. Чрез един интелигентен синтез на продукти в областта на механиката; инженерингови решения; електро разпределение; електрозахранване; климатизация; сигурност, мониторинг и отдалечено управление и сервиз, клиентите получават цялостни решения от един източник.

Продуктови решения в областта на механиката
В основата на архитектурата стои осем-кратно сгънатия TS 8 профил проектиран като модулна универсална платформа, приложима еднакво добре както за индустрията, така и за ИТ сферата. По този начин потребителите могат винаги да се базират на една единна платформа и на един богат набор от аксесоари. Така се получава търсената ефективност - висока степен на гъвкавост, бърза инсталация, висока надеждност и качество.

В областта на инженеринговите решения
Фирма Ритал осигурява софтуер, който предоставя огромен потенциал за икономии и улеснява инженеринговото проектиране. Чрез RiCAD 3D, Power Engineering и RiTherm усилията, необходими за планирането, проектирането и климатизацията могат да бъдат значително намалени и експортирани в CAD.

Електро разпределение
Чрез новата Flat PLS, Ритал разшири своята гама от Ri4Power изпитани електроразпределителни системи за ниско напрежение, разработена да поддържа апаратура до 5500 ампера. Тази иновация освен, че има възможност да поддържа по – висок ампераж, впечатлява, както чрез своето високо ниво на гъвкавост и лесна инсталация, така и с нейната ефективна защита срещу случаен контакт, който да доведе до късо съединение.

Електрозахранване
Решения в областта на електрозахранването, чрез високо-производително непрекъсваемо захранване (UPS) могат да се редуцират разходите за резервирана електроенергия. Подобрения на ефективността само от един или два процента намалява разходите със сума колкото 30% от сумата на разходите за отделяна топлина. По този начин UPS-те на Ритал могат да доведат до спестяване на значителни средства през експлоатационния си живот, поради високата им ефективност - до 95%. Благодарение на безопасна “swap” опция за монтаж, модулните UPS системи (в съответствие с VFI-SS 111) могат да се поддържат и ремонтират, докато системата функционира. Това намалява разходите за обслужване, като същевременно увеличава нивото на достъпност. В допълнение, модулният дизайн избягва закупуването на скъпо струващи мощности, които няма да се използват в момента.

Климатизацията
За индустриални приложения е подходяща новата серия климатични решения, при които енергийните разходи и емисиите на въглероден двуокис падат с 30 процента. Комбинацията от последна генерация компресор и вентилатори, дава оптимално разпределяне между топлообменните компоненти и охлаждащия агент, което осъществява така същественото спестяване на електроенергия. Нововъведенията са приложени като стандарт при нано–покритите кондензатори с интегриран автоматичен изпарител. В допълнение, системите осигуряват постоянна температура, ефикасност при минимални разходи за поддръжка.

Сигурност, мониторинг и отдалечено управление
Сигурност, мониторинг и отдалечено управление се осигурява от система за отдалечено управление и наблюдение CMC-ТС. Чрез комбинирането на устройства, датчици и KVM switch се осигурява възможността от дистанционно следене, контрол на достъпа и управление на системите и параметрите, свързани с нормалната работа на устройствата.

Сервиз
Последният важен модул на цялата система за постигане на безотказна работа. С новата си структура в България фирма Ритал цели да повиши качеството на обслужване и сервизна дейност на своите клиенти.

Обширно портфолио от услуги, предлагано под надслов “Ритал - системата”, осигурява възможност не само по-бързо планиране и реализация, но също и по-ефективното функциониране на оборудването. Допълнителните ползи започват с качеството на продукта и се разпростират във всички етапи: от процеса на планиране, въвеждане в експлоатация, до поддръжка и сервиз. Ритал подкрепя своите клиенти, не на последно място, чрез дистрибуция на продуктите си в над 60 страни с повече от 250 глобални партньора и над 1000 сервизни техници

[Нагоре]

Комфортно проектиране и конфигуриране на електроразпределителни табла с разработения софтуер - Rittal Power Engineering

Проектирането на всяка електроразпределителна инсталация отнема много време, не само за изпипването на фини детайли според изискванията на клиента, но и при конфигурирането на вътрешните компоненти също така се изисква внимателно планиране, за да се оптимизира вътрешното пространство. Световния производител на електроразпределителни табла – Rittal, разработи нов софтуер, с цел да улесни проектантите на електроразпределителни инсталации, чрез който се правят чертежи и отделни списъци на компоненти в рамките на минути.

Инженерния софтуер позволява да се правят чертежи на произволен брой шкафове тип Form 4, който включва не само обща фронтална визия, но също така и вътрешна, включително подробни детайли за монтираното оборудване на монтажната плоча и шинната система. Чрез софтуерът лесно се определят и необходимите части, за бърз и лесен монтаж, при различни възможности за позициониране на отделните компоненти.

Всякакви изменения или допълнения, необходими на по-късен етап, са нанасят бързо и лесно, и експортират в DWG файл. Завършени чертежи и частични списъци могат да бъдат изнасяни в Excel или CSV формат. Софтуерът е от голямо значение за инженери, участващи в ценообразуването на проекти, тъй като при предварително зададена ценова листа позволява лесно да бъдат получени оферти в рамките на секунди.

С новия софтуер в областта на енергетика, проекти, които отнемат доста време, сега вече могат да бъдат получени в рамките на минути.

[Нагоре]

Дейта център - охлаждане и климатична техника

В последните години, нуждата от изчислителна мощ в т.нар. „Дейта центрове” расте с внушителни темпове. Сървърите намаляват размерите си, но пък стават все по-бързи и по-производителни. Така повече машини се монтират в един сървър-рак и необходимото помещение вече може да е и по-малко. До тук с хубавите неща. В следствие повишаването плътността на инсталираното оборудване нараства и консумацията на електроенергия в дейта центровете, а тази енергия в последствие става „топлина”. При изграждането на тези IT центрове трябва да се подходи много внимателно по отношение на броя сървърни шкафове, плътността на разположението им и височината на помещението особено при стандартно подово охлаждане. Но дори и да разполагаме с идеалното климатизирано помещение с подово охлаждане, колкото и да увеличаваме въздушният поток се достига един максимум на ефективност, който не може да бъде надминат т.е. не повече от 4 – 5 kW на квадратен метър. А това съвсем не е достатъчно при съвременните блейд сървърни ракове.

Извода е, че досегашните решения с вертикално охлаждане вече не могат да се справят с тези проблеми причинени от новите много ядрени сървъри. При подовото охлаждане. Модулът на RimatriX5 за климатизация предлага нови решения за съвременните центрове за данни с голяма плътност на устройствата и системите в информационните шкафове. С RimatriX5, Rittal предлага нова интегрирана цялостна концепция с 5 идеално синхронизирани IT модула: Рак-система, Захранване, Климатизация, Сигурност, както и Мониторинг и Отдалечено Управление. Модулите, както и IT оборудването, се базират в система ракове, което позволява максимално насищане, компактност и оптимално разпределение на по-малко пространство за цялата инфраструктура.
- Климатизацията е изградена, чрез хоризонтален метод на охлаждане.
Специално разработеното решение от Rittal за такъв тип IT центрове, където топлоотделянето достига 20 и дори 40 kW на квадратен метър е LCP модул или Liquid Cooling Package, който представлява отделен охлаждащ шкаф на принципа вода/ въздух. Идеята на този метод е да се получи хоризонтална циркулация на въздуха по цялата височина на рака. Това се постига с помоща на топлообменници или климатици, разположени в специално разработена за това секция, свързана с една или две сървърни рак-системи. Всеки един от модулите в тази секция, засмуква излизащия затоплен от устройствата въздух в задната част на рака, охлажда го и го отвежда в предната част. Тези LCP модули са приложими във всякакви помещения, поради факта, че не се влияят от околната среда защото циркулацията на охлаждащия въздух е само в рака.
Докато в познатите ни топлообменници и водни инсталации, охлаждащия флуид чрез система от тръбопроводи осъществява охлаждане на активните компоненти, то при LCP имаме пълно разделяне между флуида и активната част. Принципа на охлаждане се осъществява от циркулиращия въздух, който преди това е бил охладен от водата. По този начин се елиминира риска при пробив в тръбопровода да се засегне скъпоструващото оборудване. Самите охлаждащи шкафове се предлагат стандартно в две варианта LCP Standard и LCP Plus. Първият вариант има охлаждащата мощност от 20 kW на рак, който се постига с инсталирането на допълнителен модул в LCP –то, въздушния поток достига до 3000 м?/час. При LCP Plus охлаждащата мощност на рак е повишена до 40 kW за единичен и 60 kW ако използваме две LCP Plus монтирани на един рак. Въздушния поток също е увеличен на 4800 м?/час.
Понастоящем за охлаждането на IT център отиват средно около 60% от общото количество изразходвана електроенергия. Или с други думи разходите по охлаждането на един сървър през целия му експлоатационен цикъл, ще са повече, от цената за закупуването му.
С иновационната си климатизация, Rittal не само предлага цялостно решение за сигурна, надеждна, лесна работа но и може да помогне при намаляването на енергийните разходи с 50 до 60 процента. Чрез използването на LCP концепцията в IT инфраструктурата се постига ежемесечна икономия от разходите за електроенергия, която в дългосрочен план ще достигне до драстични размери. Тези икономии на енергия могат да имат дълбоко въздействие – резултатът е финансови ползи за операторите и клиентите на информационните технологии, като същевременно се опазва околната среда.

[Нагоре]

Нова система за климатизация на IT центрове

С дейността си до момента, Rittal си е изградил име в ИТ сектора с климатичните си системи и по-специално с решения за висока плътност на инсталирано оборудване. Сега компанията разширява своя обхват с Computer Room Air Conditioning System (CRAC) – ефективна система, предназначена за оборудване с ниска и средна плътност на инсталация. Като цяло, Rittal препоръчва цялостен подход при избора на подходящи ракове и система за климатизация.

Чрез новата система CRAC, Rittal допълва своята цялостна продуктова гама в областта на IT оборудването. Системата всмуква топлия въздушен поток, излизащ от сървърните ракове в горната си част и го охлажда с вода или охлаждащ агент R407c в затворен кръг на принцип топлообмен. При охлаждането, въздуха се филтрира и нагнетява при силно налягане в двойния под. Този метод е особено ефективен при изградена затворена система Cold Aisle „студен коридор”.

Ниска плътност на инсталирано оборудване все още е стандарт в днешно време.
Много проучвания са показали, че относно IT центровете на повечето фирми, сегашните изисквания за климатизация са (все още) с по-ниска плътност на монтирано оборудване. Тези изисквания се покриват с помощта на CRAC система инсталирана в двоен под, чрез която се постига охлаждане, средно около 5 kW на рак.

При наличие на топлини загуби от не оптимизиран въздухопоток, или горещи точки, ние препоръчваме да използвате CRAC като едно надеждно решение за охлаждане на дейта центрове, както и в комбинация с други съществуващи охладителни системи. Например, с топлообменници работещи на принципа въздух / вода свързани с чилър, които са подходящи от 10 kW на рак и могат надеждно да охлаждат до 30 kW на рак.

"Rittal вече доставя пълна продуктова гама, необходима за изграждане на ИТ центрове – всичко от един източник: от IT охлаждащи чилъри, тръбопроводи и основните водоснабдителни системи, до CRAC и Liquid Cooling Package (LCP) работещи с течно охлаждане и създадени за дългосрочна безпроблемна работа. Тези решения, могат да се съчетаят с нашата нова енергийно ефективна система –така наречения Cold Aisle„студен коридор ", казва Явор Панайотов, Продуктов мениджър за ИТ оборудване в Rittal България, и подчертава:" Ние препоръчваме на нашите клиенти, да преценят внимателно своите нужди за климатизация, като цяло и да вземат предвид каква икономия биха реализирали при внедряване на тези решения. Ние ще се радваме да помогнем при избора на такова, както стандартно, така и по поръчка, съобразено с техните индивидуални изисквания за климатизация".

CRAC: интелигентен дизайн за по-голяма ефективност
Особеното на новата система за климатизация е новаторския подход при позициониране на вентилатора в двойния под, за разлика от други производители, при които е в горната част. От тук следва, че охлаждащия въздушен поток се разпространява безпрепятствено в двойния под. Шкафа пък от своя страна разполага с повече място за по-голям топлообменник. В допълнение, ненужни отклонения на въздушния поток се избягват и така не се намалява мощността, с която се нагнетява въздуха. Чрез този метод може да се постигне увеличаване на ефективността обикновено между 10 - 30%, при това с по малко необходимо пространство.

Новата система за климатизация не само охлажда, но и поддържа влажността при постоянно ниво. Предлага се с мощност от 17 kW до 125 kW ефективно охлаждащ капацитет и може лесно да бъде интегрирана в съществуваща ИТ инфраструктура.

[Нагоре]

Иновационно електро разпределение за сървърни и мрежови шкафове

Във връзка с все по - нарастващите мощности на сървърите в дейта центрове или компании с голяма IT структура, Ритал въведе новата електроразпределителна система PSM (Power System Modules), която осигурява революционно нов подход за енергиен мениджмънт в сървърните ракове. Основата на PSM системата е електро - преносна шина изработена от алуминий, в която се инсталират с просто поставяне (Plug – in) модул разклонители, отговарящи на международните утвърдени стандарти като: - IEC 320, C13; C19; Шуко и др. Те могат да бъдат поставяни и махани без да се налага спиране на другите работещи модули. В стандартен рак с височина 2 метра, 42U могат да се инсталират до 4 шини, всяка от които с по 7 модул разклонителя. PSM системата се предлага в три варианта, PSM стандарт (до 96Amps, 2 захранващи кръга с монофазно или трифазно захранване), която е насочена към ракове с по-ниска плътност монтирани сървъри, PSM Плюс (до 192 ампера, 4 захранващи кръга с трифазно захранване), насочени към ракове с висока плътност на монтж на сървъри с висока производителност (напр. блейд системи) и PSM с наблюдение, мрежова версия на PSM стандарт с наблюдение на работните параметри.

Шина на PSM системата е напълно изолирана и осигурява безопасна работа и позволява преконфигуриране, когато е под напрежение. Тя може да бъде монтирана във всеки един от четирите ъгъла на сървърния рак без да заема полезно т.нар. U пространство. Доставя се без модул разклонителите с цел клиента да има възможност да избира само необходимите му в момента такива като ги увеличава с течение на времето. Отделните модул разклонители за поставяне могат да бъдат снабдени с диоди, сигнализиращи с трите цвята – зелено, жълто и червено моментното им натоварване. При зелена светлина модула показва, че консумацията е в нормални граници, при жълта, че се доближава до максималния допустим ампераж, а при червена, че надхвърля максималните стойности за модула и консуматора трябва да бъде включен в следващият такъв.

За постоянен мониторинг, PSM системата предлага и модули с 2-цифрен LED индикатор, който показва текущото натоварване. При използване на системата за контрол и наблюдение на Ритал СМС-TC (Computer Multi Control), PSM системата може да бъде активирана и деактивирана чрез HTTP и SNMP протокол, както и да алармира при настъпване на критични събития. В PSM шината може да бъде вградена защита от пренапрежение. Всички PSM Plug-in модули са снабдени със защита против превишаване на зададената в модул разклонителите консумация на тока. В такива случаи само засегнатия модул автоматично се изключва, като другите продължават своята работа.

[Нагоре]

"Зелен" дейта център на CeBIT 2009

На международното изложение CeBIT 2009 г. Ритал представи напълно функциониращ дейта център с ефективна ИТ инфраструктура и върху площ от над 200 квадратни метра. Целта е да се демонстрира как могат да бъдат комбинирани едновременно икономичност, достъпност и високо ниво на сигурност. В оперативния център за данни работните параметри ще се следят и контролират чрез новия RiZone софтуер, който Ритал показа за първи път.

„Зелените” ИТ центрове са не само желателни от гледна точка опазване на климата, но също така помагат за намаляване на оперативните им разходи – това е от особено значение в икономически трудни времена. До 50% от ИТ бюджетите се калкулират от оперативни разходи в ИТ инфраструктурата.

На повече от 200 кв. м един от водещите световни доставчици на ИТ инфраструктури – Ритал, представи на CeBIT 2009 работещ оперативен център за данни със сървъри. Тези ефикасни решения са идеални както за малки, така и за средни предприятия и големи компании.
В центъра за данни на живо можеха да се наблюдават параметрите от RiZone, нов софтуер от Ритал за управление на ИТ инфраструктури. Софтуерът се показа за първи път. Наблюдението се основава на сензори, базирани на изпитаната система CMC-TC за мониторинг и оптимизиране на физични параметри като електроконсумация, температура, влажност и други данни. RiZone може да бъде свързана със софтуера на Microsoft – System Center Operations Manager за сървъри. Потребителите могат да следят и контролират целия център за данни от един компютър, използван за управление на ИТ инфраструктурата.

Работещ дейта център
Дитер Хенце, директор на дирекция “Управление на продуктите за ИТ решения в Ритал, каза: „В дейта центъра ние ще покажем пълния спектър за икономически ефективна ИТ инфраструктура. Посетителите ще могат да видят със собствените си очи какво точно може да прави ефективен дейта център. Основният акцент е върху климатизацията, захранване и резервираност, тъй като основните икономии от разходи могат да бъдат направени именно в тези области. Само в климатизацията са възможни икономии до 50% чрез интелигентно комбиниране на охладителни решения“.
Дейта центърът е разположен в Lampertz защитена стая за ИТ оборудване. Стаята е изградена с двойни стени и представя новата концепция Lampertz Efficiency Room (LER), според която UPS-те, тръбопроводите на охлаждащия флуид и електроразпределението, както и сървърните системи са разположени в Lampertz Security Room, LSR 18,6E. Защитената стая е ЕЦБ S-сертифицирана, осигурява устойчивост и защита от огън, вода, прах, щети от отломки при взрив или земетресение, кражба или проникване с взлом.

Икономии при електрозахранването
Високопроизводително непрекъсваемо захранване (UPS) ще се показва на посетителите на CeBIT - т.е. как могат да се редуцират разходите за резервирана електроенергия. Подобрения на ефективността само от един или два процента намалява разходите със сума, равна на 30% от общите разходи за отделяна топлина. По този начин UPS системите на Ритал могат да доведат до спестяване на десетки хиляди евро през експлоатационния си живот, благодарение на високата си ефективност – до 95% в сравнение с по-малко ефективни системи. Благодарение на безопасна „swap“ опция за монтаж модулните UPS системи (в съответствие с VFI-SS 111) могат да се поддържат и ремонтират, докато системата функционира, а това намалява разходите за обслужване, като същевременно увеличава нивото на достъпност. В допълнение, модулният дизайн избягва закупуването на скъпоструващи прекомерни мощности, които няма да се използват в момента.

Пълен обхват на ИТ климатизацията
На изложението Ритал показа своята пълна гама от продукти за климатизация в ниско, средно и високо ниво на охлаждане. Всеобхватен спектър в диапазона от CRAC системи и Liquid Cooling Package (LCP) – високо производителни топлообменници на принцип въздух/вода. Дейта центърът включва ефективно охлаждане с продукти като ИТ охладители и LCP-та, които са особено подходящи за климатизация в помещения, където няма условия за изграждане на двоен под. Ритал използва свободно стоящ охладителен модул, с който да покаже как външният въздушен поток може да бъде използван за по-чисти екологично и рентабилни начини за климатизация на помещения с ИТ оборудване. По този начин, до 50% от разходите за климатизация могат да се спестяват в страните от северното полукълбо.

Широкообхватни перспективи
Един всеобхватен поглед при проектирането на дейта центрове е от съществено икономическо значение в информационните технологии. По тази причина Ритал непрекъснато разширява своята продуктова гама в областта на ИТ инфраструктурата. Експертизата на компанията е концентрирана в RimatriX5 решени-ята, която обхваща следните компоненти: ракове, климатизация, непрекъсваемо захранване и резервираност, както и решения за си-гурност, контрол и дистанционно управление.

[Нагоре]

Глътка свеж въздух при конфигуриране на компактни шкафове

Новата серия шкафове CM Compact-Medium от Ритал предлага вече повече от всякога възможности за интериорна вътрешна инсталация.
Ритал стартира серията CM Compact-Medium, за да предложи един подобрен от към конфигуриране тип шкафове за компактни контролери, с опции за добавяне на обширна интериорна инсталация и много разнообразни възможности за входящите кабели. Като алтернатива на по-големите размери абла от AE серията, Rittal CM със сигурност ще впечатли потребителите, благодарение на съвместимостта си с TS 8 компонентите за монтаж и широка гама от системни аксесоари. Гарантира се максимална гъвкавост, чрез специални вътрешни релси, които се монтират към съществуващите резбови болтове на страничните панели. Със своята TS 8 перфорация, тези релси позволяват монтирането на TS 8 инсталационни компоненти като монтажни шини, осветителни тела, 19” рамки, покрив срещу хидрометеорити, сигнални лампи и др. Допълнителни преимущества има в по- голямото вътрешно пространство, повишена стабилност и повече възможности за вход на кабелите, благодарение на широкия отвор в основата и множество различни модулни подови плочи. Значителни функционални предимства предлага също и използването на модулна TS 8 основа.
Ритал изобретява и „нов” детайл за бърз монтаж на подовата плоча, която просто се добавя отдолу и се фиксира отгоре със двете ръце свободни за закрепването на плочата. Точково-заварените перфорирани на стъпка от 25 mm. монтажни лайсни от вътрешната страна на вратите осигуряват допълнителна възможност за универсална интериорна инсталация. Както може да се очаква от Rittal – помислено е и за всяка малка подробност. Например, компактна система шкафове разполага с нова дръжка заимствувана от TS 8. Новият сгъваем лост на дръжката не изисква пространство за ротация, и по този начин прави оптималното използване площта на вратата за инсталираното оборудване. Новата серия шкафове CM се предлага със следните размери:
Вариант с една врата в широчини 600 и 800 mm и височини 800, 1000 и 1200 мм.
Вариант с две врати в широчини 1000 и 1200 mm и височини 1000, 1200 и 1400 мм.
По отношение на дълбочината, потребителите могат да избират между 300 и 400 mm версии.
Тройната повърхностна обработка с фосфатиране, електрофорезно грундиране и прахово боядисване осигурява цялостна защита от корозия и устойчивост срещу смазочни материали, обработващи и почистващи препарати. Степента на защита е IP 55, при използване на подови плочи.
Ритал ЕООД, е част от Ритал GmbH & Co. KG - световен водещ производител на шкафове.Нашите завършени продукти включват индустриални шкафове, електронни компоненти за 19” монтаж, климатизация, електроразпределение, телекомуникации и шкафове за външен монтаж. “FASCINATING FUTURE” е банер от новата информационна платформа на немската компания Rittal. На разположение са публикации на най-новите научни изобретения и нововъведения, базирани от доклади на потребители, както и изследвания за успешното внедряване на нови технологии в повече от 8000 различни продукти от гамата на Ритал. “FASCINATING FUTURE” поставя нови стандарти по качество и ценова ефективност. То показва, че Rittal е важен партньор на световния пазар, когато става дума за научни изследвания и развитие.
За повече информация, посетете: www.fascinating-future.com

[Нагоре]

Изграждане на телекомуникационна мрежа

При изграждането на съвременните безжични телекомуникационни мрежи като WiMax е естествено да се подходи сериозно към избора на съответното оборудване, да се преценят търсените параметри и да се гарантира надеждната работа на системата. В повечето случаи като последен остава избора на съответния шкаф или табло за монтажа на това оборудване. В този момент или се подхожда формално към избора или бюджета е отдавна надхвърлен и се търси евтино закърпване на положението. Това е грешния подход, който води до прегряване на оборудването, намален трафик, блокиране на безжични клетки, загуба на покритие и основна причина за бъдещи проблеми и допълнителни разходи.
Съвременните тенденции към все по-бързи, по-мощни и заедно с това по-малки устройства ги правят особено чувствителни и зависими към средата, в която работят. Те дават възможност за голяма плътност при монтажа им в шкаф, изискват надеждно захранване, определени температурен диапазон и влажност и т.н. От всичко това става ясно, че осигуряването чрез шкафа на 19” монтаж, за една система, не е достатъчно. Трябва да бъдат съобразени още няколко важни неща като
1. Какво оборудване ще бъде разположено в шкафа: брой, габаритни размери и тегло.
2. Къде ще бъде разположен – дали ще бъде подложен пряко под слънчевите лъчи.
3. Какви са техническите параметри за нормална работа на оборудването.
4. Каква топлина се отделя.
5. Какво е необходимото захранване и как трябва да бъде изпълнено то.
6. Предвидена ли е UPS система и къде ще бъде тя.
7. От къде ще влизат кабелите в шкафа и как е предвидено тяхното аранжиране вътре в него.
8. Каква степен на сигурност трябва да се осигури за шкафа.
Такъв тип решения, осигуряващи надеждна и по-продължителна работа на вградената апаратура, предлага фирма Ритал. От съвкупността на различните направления, в които фирмата работи като различни видове конструкции шкафове, монтажни аксесоари за всякакъв тип оборудване, климатизиращи и захранващи модули може да бъде конфигурирана оптималната система за монтаж на открито. Със своята серия CS outdoor шкафове за монтаж на открито Ритал предлага концепция от висока защита, обслужване, поддръжка, мониторинг и контрол, позволяваш следене и управление (вкл. и през Интернет) на основните параметри като температура, влажност, въздушен поток, наличие на дим, захранване и др. в шкафа. Особеностите на конструкцията са рамка, произведена от неръждаема стомана, осигуряваща здравина на конструкцията и товароноси-мост от 1000 кг.; двустенна облицовка от спе-циално разработена сплав алуминий и магнезий, предпазваща оборудването от външните температурни разлики, защита срещу вандализъм или неоторизиран достъп и степен на защита IP 55. Също така Ритал предлага специално проектирани климатици до с два независими един от друг кръга. Вътрешен при който единствено въздушната маса в шкафа циркулира и външен при който се охлажда въздух отвън и с помощта на топло обмен между тръбите се спомага охлаждането на вътрешния. Инженерите от Ритал са проектирали външния кръг да се включва само ако вътрешния да поддържа желаната температура. Ако при екстремно ниски температури на околната среда климатика не е в състояние да се справи с отоплението, предлагаме и нагреватели, които лесно повишат температурата до необходимите граници.
Технологията на горивните клетки е едно от най–интересните нововъведения на Ритал в сегмента на алтернативно електрозахранване. Ритал убедително представя тази технология като едно решение за аварийно захранване при външни приложения, което да замени конвенционалните UPS–базирани системи. При необходимост от инсталиране на стратегически важно оборудване на места, където няма условия, по-специално в сектора на мобилните оператори например, при които е важно да имат покритие, се налага да инсталират клетки и на места, където няма налично прокарано електричество. Именно за решение на този проблем, Ритал внедрява тази технология при шкафовете за външен монтаж.
При шкафовете за монтаж на открито е вграждането на горивни клетки работещи с хидроген и осигуряващи 3 kVA или 5 kVA мощност при 48V, като една бутилка от 50 литра хидроген захранва оборудването съответно за 3 kVA – 3.5 часа и за 5 kVA – 2 часа при пълно натоварване. Тези шкафове са предвидени да работят при екстремни температури на околната среда от -33° до +50°.

[Нагоре]

 
 
 

 
 
 
Индустриални табла и комуникационни шкафове